Traditioner der er specifikke for Ulvereden
Vi holder fællessamling hver fredag, også kaldet fredagscafe.
Vi holder kaffedag ca. hver anden måned.
I løbet af året afholder vi indimellem udeuger, hvor hverdagens normale struktur ændres og bliver givet nyt indhold ude på legepladsen.
Om foråret er vi med til den landsdækkende affaldsindsamling, hvor vi går i mindre grupper rundt i byen og samler skrald.
Efter sommerferien har vi en arbejdsdag, hvor de forældre, der har mulighed for det, kommer og hjælper os med at lave forskellige opgaver. Der bliver malet, repareret, bygget nyt og ordnet have. Det er en hverdag, hvor vi starter først på eftermiddagen og slutter med fælles aftensmad. En hyggelig dag, som børnene glæder sig til og taler om længe efter.
Om efteråret har vi en hel dag, hvor vi laver æblemost.
I december vågner drillenisserne på loftet og kommer ned for at besøge alle børnene på skift inden jul. Det giver selvsagt en del uskyldige drillerier. Og nisserne er levende, de kan endda tale med de voksne!
I Ulvereden inddrager vi vores lokalsamfund, som en naturlig del af hverdagen
Vi har også en række traditioner i Ulvereden som bygger på vores samfunds traditioner.
- Fastelavn
Troldene og Ulvene går på Ulstedparken og slår katten af tønden og synger nogle sange for beboerne og de ældre, der møder op. Vi får karameller fra tønden og fastelavnsboller. Imens har Mariehønsene huset for sig selv og slår katten af tønden i alrummet.
I Ulsted afholdes der fastelavnsfest for hele byen i hallen fastelavnsmandag. Her deltager personalet fra Ulvereden ved at sælge mad og drikke og hjælpe med oprydningen. Vi er selvfølgelig klædt ud. - Påske
Til påske laver hvert barn et gækkebrev, med gækkevers og vintergæk, som vi går ud med eller sender med post. - Halloween
Den sidste fredag i oktober holder vi halloween fest. Børnene må være klædt ud og bliver malet i ansigtet. Vi laver uhyggelig mad og spiser det på en uhyggelig restaurant – Ulverummet, der er pyntet op. - Jul
I slutningen af november, har vi en særlig uge, hvor vi har julegaveværksted. Alle børnene laver julegaver i forskellige værksteder rundt om i huset.
Troldene og Ulvene er på Ulsted Rehabiliteringscenter og går Lucia for beboerne. Bagefter danser vi om juletræet og synger. Vi slutter besøget af med at få æbleskiver og pebernødder.
I år skal vi derudover besøge Ulsted Friplejehjem, hvor vi vil gå Lucia optog og synge julesange.
Vi er alle i kirke, hvor præsten holder en særlig gudstjeneste for os.
Der afholdes Luciaoptog i Ulvereden, hvor alle børn går Lucia foran forælder og søskende. Bagefter er der kaffedag med æbleskiver.
Vi holder børnejulefrokost en af de sidste hverdage inden jul, hvor der bliver serveret en julefrokostmenu, og hvor vi alle leger "Fangerne på fortet", som er en gammel og fast tradition i børnehaven lige op til jul.
Traditioner set i pædagogisk perspektiv
Som man kan se, har vi Ulvereden nogle traditioner, der er specifikke for vores hus. Disse traditioner har vi, fordi de er med til at skabe en genkendelighed og dermed et overblik for børnene. Det giver dem oplevelse af at kunne mestre, de omgivelser de er i. Fx, når vi gør klar til fredagscafe, så ved de, hvad der skal ske og hvad der forventes af dem og så kan de give sig hen og deltage fuldt ud i aktiviteten.
Børnene lærer også at mærke forventningens glæde, fx når vi nærmer os dagen for ”Fangerne på fortet”. Dem der har været med før, glæder sig til at deltage igen og fortæller med glæde og iver de yngste om, hvad der skal ske. Dermed har traditioner også en social funktion, de yngste lærer af de ældre og mere erfarne.